Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Acasă”, cel mai premiat documentar românesc al anului, ajunge pe marile ecrane din Brașov pe 29 septembrie

Știri Brașov

Publicat

pe

„Acasă”, cel mai premiat documentar românesc al acestui an, care spune povestea familiei ce a locuit vreme de 18 ani în Delta Văcăreşti, îşi începe circuitul cinematografic pe 18 septembrie, relatează News.ro.

Documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, realizat pe parcursul a patru ani în care acesta a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viaţă în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană, va putea fi vizionat în: Arad (FArad), Bucureşti (Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, Cinema Europa), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Botoşani (Cine Globe), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Iaşi (Cinema Iaşi), Slobozia (Casa de Cultură) şi Timişoara (Hostel Costel).

Filmul va putea fi urmărit în avanpremieră, pe 17 septembrie, la Bucureşti, în Parcul Natural Văcăreşti, de la ora 19:45, şi la Miercurea-Ciuc, în curtea Cetăţii Mikó, de la ora 18:00.

Publicitate

Vineri, „Acasă” va deschide programul Cinema „Elvire Popesco”, cu o proiecţie indoor de la ora 18:30, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

„Acasă” va fi proiectat în deschiderea Festivalului de Film Documentar de la Arad – fARAD, joi, 24 septembrie, la Cinema Arta, de la ora 19:00, în prezenţa producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan. La Braşov, filmul va rula marţi, 29 septembrie, la Grădina de filme Visssual, de la ora 20:30. Pe 4 octombrie, de la ora 19:00, „Acasă” va fi proiectat în închiderea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iaşi (Piaţa Unirii).

Publicitate

„Filmul este construit în jurul dramelor unei familii şi, păstrând proporţiile, în jurul uneia dintre cele mai mari dileme ale omului modern: să revină la natură, unde viaţa este liberă, dar plină de lipsuri, fără beneficiile civilizaţiei sau să fie parte dintr-o societate care le oferă oportunitatea unei vieţi confortabile doar celor dispuşi să îmbrăţişeze presiunile şi compromisurile care vin la pachet cu definiţia general acceptată a civilizaţiei”, spune regizorul Radu Ciorniciuc.

„Acasă” este eligibil pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film (EFA).

Pe parcursul acestui an, a primit numeroase premii internaţionale importante: Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival, Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo şi Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia).

Publicitate

Premiera naţională a filmului a avut loc Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Zilele Filmului Românesc în secţiunea lungmetraj (România).

Distincţiile internaţionale îi asigură eligibilitatea în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”.

„Acasă” este regizat de Radu Ciorniciuc, alături de scenarista Lina Vdovîi şi directorul de imagine Mircea Topoleanu, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda).

Documentarul va fi disponibil online, pentru abonaţii HBO GO, din 15 octombrie.

video

Sursa: News.ro

Foto: Facebook / Acasă the film

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Eveniment

Percheziţii la o firmă care activează în domeniul turismului în Braşov. Timp de 4 ani administratorul firmei nu a trecut în contabilitate niciun venit

Redactia Brasov

Publicat

pe

La data de 13 mai 2021, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, efectuează trei percheziții domiciliare, într-un dosar penal de evaziune fiscală în domeniul turismului.

Perchezițiile se desfășoară la sediul social, punctul de lucru și domiciliul contabilului unei societăți comerciale, în județul Brașov.

Publicitate

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2020, administratorul operatorului economic cercetat ar fi omis înregistrarea în contabilitate ori în alte documente legale, a tuturor veniturilor obținute din prestarea serviciilor turistice.

Totodată, în scopul împiedicării verificărilor financiare, administratorul și contabilul societății în cauză ar fi refuzat, în mod nejustificat, să pună la dispoziția organelor de cercetare penală, documentele contabile ale societății, deși au fost somați în acest sens.

Publicitate

Vor fi ridicate toate mijloacele de probă (evidențe contabile, echipamente informatice, evidențe extracontabile) ce urmează a fi administrate în probatoriu, pe parcursul urmăririi penale.

Polițiștii vor pune în aplicare două mandate de aducere, persoanele bănuite urmând a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, în vederea audierii.

Activitățile se desfășoară cu sprijinul a doi inspectori antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Sibiu.

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

FOTO / Peste 30 de garaje construite ilegal, magazii improvizate, chioșcuri sau bătătoare de covoare au fost distruse după ce au fost identificate de Poliţia Locală

Redactia Brasov

Publicat

pe

Bătătoare de covoare, garduri, garaje, magazii improvizate, chioșcuri și împrejmuiri ilegale de terenuri – sunt doar câteva dintre construcțiile pentru care polițiștii locali de la Biroul Disciplina în Contrucții au emis notificări vizând dezafectarea/demolarea și ulterior au elaborat dosare pentru formularea Dispozițiilor de primar aferente în vederea desființării lor de pe domeniul public.

În ultimele șase luni, în atenția agenților au fost peste 30 de astfel de construcții, care prin amplasarea lor încălcau art. 33, al. 1 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Un exemplu este dat de dezafectarea construcțiilor ce au aparținut de o veche organizare de șantier amplasată și uitată în zona de agrement La Iepure. Cele 30 de construcții ilegale au fost deja desființare sau Dispozițiile de primar urmează să fie duse la îndeplinire de serviciul de specialitate din cadrul administrației publice cu sprijinul Poliției Locale.

Publicitate

În multe dintre cazuri, improvizațiile de acest gen îngrădesc dreptul de folosință a domeniului public pentru toți cetățenii, blochează/îngreunează accesul ambulanțelor sau pompierilor sau denaturează modul de folosință a zonelor de uz public ori alterează arhitectura peisagistică a spațiilor verzi.

 

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

Un braconier a ucis un căprior fără autorizaţie de vânătoare. Poliţiştii au găsit animalul tranşat în maşină

Redactia Brasov

Publicat

pe

La data de 9 mai 2021, în jurul orei 22.15, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Hoghiz au oprit în trafic, pentru control, un bărbat, în vârstă de 72 ani, care conducea un autovehicul pe DJ 131D, între localitățile Dopca și Mateiaș, județul Brașov.

Cu ocazia verificărilor efectuate, cadrele de poliție au identificat în interiorul vehiculului carne porționată și organe, care proveneau de la un animal sălbatic.

Publicitate

În continuarea cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 50 ani, care se afla în autovehicul în calitate de pasager ar fi executat, fără drept, un foc de armă, cu o armă de vânătoare, asupra unui căprior, pe care l-ar fi ucis și ulterior l-ar fi transportat la domiciliul său din localitatea Dopca, județul Brașov, unde ar fi procedat la tranșarea lui.

Ca urmare a verificărilor desfășurate de către polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brașov a rezultat faptul că bărbatul de 50 ani, care are calitatea de membru al unei asociații de vânătoare, este posesor legal de armă letală de vânătoare, dar nu deține autorizație de vânătoare valabilă, astfel încât vânătoarea ar fi fost desfășurată fără îndeplinirea condițiilor legale impuse de legislația în vigoare.

Publicitate

În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul, în vârstă de 50 ani, a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

În urma investigațiilor desfășurate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 9 mai 2021, în jurul orei 21.45, un alt bărbat, în vârstă de 58 ani din localitatea Dopca, județul Brașov, având asupra sa o armă tip pușcă de vânătoare, ar fi intenționat să vâneze exemplare de faună cinegetică, fără a deține autorizație de vânătoare. Astfel, la data de 11 mai, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brașov au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă necesare continuării cercetărilor. Totodată, bărbatul, în vârstă de 58 ani a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor stabilite de Legea nr. 407/2006 și de Legea 295/2004, în ceea ce privește respectarea condițiilor legale de păstrare a armelor și muniției aferente.

Cercetările în cauză sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”uzul de armă, fără drept” și braconaj” – 2 fapte, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, în care se va propune soluție legală la finalizarea anchetei.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>