Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Acasă”, cel mai premiat documentar românesc al anului, ajunge pe marile ecrane din Brașov pe 29 septembrie

Publicat

pe

Publicitate

„Acasă”, cel mai premiat documentar românesc al acestui an, care spune povestea familiei ce a locuit vreme de 18 ani în Delta Văcăreşti, îşi începe circuitul cinematografic pe 18 septembrie, relatează News.ro.

Documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, realizat pe parcursul a patru ani în care acesta a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viaţă în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană, va putea fi vizionat în: Arad (FArad), Bucureşti (Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, Cinema Europa), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Botoşani (Cine Globe), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Iaşi (Cinema Iaşi), Slobozia (Casa de Cultură) şi Timişoara (Hostel Costel).

Filmul va putea fi urmărit în avanpremieră, pe 17 septembrie, la Bucureşti, în Parcul Natural Văcăreşti, de la ora 19:45, şi la Miercurea-Ciuc, în curtea Cetăţii Mikó, de la ora 18:00.

Vineri, „Acasă” va deschide programul Cinema „Elvire Popesco”, cu o proiecţie indoor de la ora 18:30, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Publicitate

„Acasă” va fi proiectat în deschiderea Festivalului de Film Documentar de la Arad – fARAD, joi, 24 septembrie, la Cinema Arta, de la ora 19:00, în prezenţa producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan. La Braşov, filmul va rula marţi, 29 septembrie, la Grădina de filme Visssual, de la ora 20:30. Pe 4 octombrie, de la ora 19:00, „Acasă” va fi proiectat în închiderea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iaşi (Piaţa Unirii).

„Filmul este construit în jurul dramelor unei familii şi, păstrând proporţiile, în jurul uneia dintre cele mai mari dileme ale omului modern: să revină la natură, unde viaţa este liberă, dar plină de lipsuri, fără beneficiile civilizaţiei sau să fie parte dintr-o societate care le oferă oportunitatea unei vieţi confortabile doar celor dispuşi să îmbrăţişeze presiunile şi compromisurile care vin la pachet cu definiţia general acceptată a civilizaţiei”, spune regizorul Radu Ciorniciuc.

„Acasă” este eligibil pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film (EFA).

Pe parcursul acestui an, a primit numeroase premii internaţionale importante: Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival, Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo şi Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia).

Premiera naţională a filmului a avut loc Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Zilele Filmului Românesc în secţiunea lungmetraj (România).

Distincţiile internaţionale îi asigură eligibilitatea în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”.

„Acasă” este regizat de Radu Ciorniciuc, alături de scenarista Lina Vdovîi şi directorul de imagine Mircea Topoleanu, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda).

Documentarul va fi disponibil online, pentru abonaţii HBO GO, din 15 octombrie.

video
play-sharp-fill

Sursa: News.ro

Foto: Facebook / Acasă the film

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes