Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Abundență de ciuperci la Brașov. Care dintre ele sunt comestibile și care trebuie evitate

Publicat

pe

După seceta din vară, ploile din ultima vreme au adus atâtea ciuperci, încât centrele de colectare nu le mai pot primi. Specialiștii spun că putem mânca orice ciuperci din speciile comestibile. 

Publicitate

Zicala „S-au înmulțit ca ciupercile după ploaie” este cum nu se poate mai bine ilustrată în aceste zile. După o vară secetoasă și foarte călduroasă, ploile din ultimele zile au dus la apariția unui număr impresionant de ciuperci, transmite adevarul.ro.

„Acum sunt foarte multe, foarte multe. Am dat astăzi în pădure de enorm de multe, ne-am speriat câți hribi sunt, zici că sunt pentru recoltat. A dat anul ăsta pădurea foarte multe, ca nici într-un an și aicea, la piață, venim, ne chinuim, le vindem și dăm și noi cum prindem, cu 10, cu 15 lei zi pentru că la centru nu le mai ia, că nu mai au cum. S-au umplut toate centrele și nu le mai ia niciun centru și trebuie să venim la piață”, spune un culegător din Brașov.

Cumpărătorii sunt fericiți că pot găsi ciuperci din pădure, mult mai gustoase decât cele cultivate și fără substanțe chimice, la un preț foarte bun.

Publicitate

„Mi-e poftă să facem așa, cu mămăligă și cu ouă. Am cumpărat gălbiori pe care îi tăiem bucăți, dar mai întâi îi spălăm, îi tăiem bucăți și punem ceapă. Totul se prăjește cu ceapă și cu pătrunjel și punem ouă ca să se prindă și sunt delicioși”, a spus o gospodină.

Specialiștii spun că septembrie este luna în care, de obicei, revin ploile și, astfel, ne confruntăm cu o explozie de ciuperci în păduri.

„În fiecare an se întâmplă același lucru când se termină vara, seceta de vară și încep primele ploi puternice, mai puternice cantitativ, de toamnă. Există această explozie de de ciuperci atât în păduri, cât și în pășuni, în toate ecosistemele”, a explicat reprezentantul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov, inginer Dănuț Chira.

Deși se vehiculează ideea că până și ciupercile care erau bune de mâncat pot deveni otrăvitoare prin scurgerea apei de la unele la altele, specialiștii spun că sporii nu au masă, astfel că o ciupercă rămâne comestibilă chiar dacă are altele otrăvitoare în jur. Ciupercile otrăvitoare sunt în număr mic, iar cei care le cunosc și își dau seama că nu sunt asemenea specii, le pot consuma fără griji, potrivit lui Dănuț Chira.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes