Connect with us
Publicitate

Social

A venit Moș Nicolae! Milioane de copii s-au bucurat de cadourile primite în ghetuțe. Peste 20.000 de brașoveni sărbătoresc astăzi ziua numelui

Publicat

pe

Publicitate

Este sărbătoare mare astăzi în țara noastră. De Sfântul Nicolae, peste 800.000 de români celebrează ziua numelui. La nivelul județului Brașov sunt 20.854 de sărbătoriți, anunță Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor Brașov. Dintre aceștia, 8.144 sunt femei care poartă numele Nicoleta, Niculina, Niculița, Nicola sau Nicolița și 12.710 bărbați cu numele Nicolae, Niculae, Niculiță, Nicu sau Nae.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci. Cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri și mai ales dulciuri.

Milioane de copii s-au trezit dis de dimineață și s-au bucurat de cadoruile primite în ghetuțe. Micuții care au fost mai neascultători au primit lângă dar şi o nuieluşă care să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Publicitate

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, îi protejează pe soldaţi pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes