Connect with us
Publicitate

Social

A început referendumul de demitere al primarului de la Dumbrăviţa, primul de acest fel din România. Prezenţa la vot

Publicat

pe

Primul referendum organizat vreodată în România care are ca obiect demiterea din funcţie a unui primar are loc duminică, la Dumbrăviţa, în judeţul Braşov. Locuitorii comunei sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor sau nu ca edilul Zachiu Popa, aflat în funcţie de peste 16 ani, să conducă în continuare localitatea. Peste o mie dintre locuitori au semnat iniţiativa USR privind organizarea referendumului.

Publicitate

Iniţiativa privind organizarea referendumului aparţine celor de la USR Braşov, care îl acuză pe edilul din Dumbrăviţa de incompetenţă, de „proasta gestionare a resursei locale şi lipsa acumulării de fonduri”.

Consilierii locali USR susţin că au iniţiat demersurile pentru acest referendum încă din primăvara acestui an, „la cerinţa cetăţenilor care s-au săturat de anii în care primarul nu a făcut mai nimic pentru ei şi i-a dus cu vorba”. O altă reclamaţie la adresa primarului este aceea că administraţia locală acordă contracte de lucrări pe bani publici unor firme „de casă, care lucrează scump şi prost, care au câte un angajat şi care nu au experienţă”, consilierii USR din localitate susţinând că planul urbanistic general al localităţii „nu a întrunit nicio prevedere legală”.

Aproximativ 4.000 de alegători din Dumbrăviţa sunt aşteptaţi duminică la vot. Pentru referendum vor fi organizate trei secţii de votare. Acestea vor fi deschise la primărie, la grădiniţa cu program normal din comună şi la şcoala generală din satul Vlădeni. Scrutinul se deschide la ora 7:00.

Publicitate

Pentru ca referendumul de demitere a primarului să fie valabil, este necesar să se prezinte la vot cel puţin 30% din numărul total de persoane cu drept de vot, adică aproximativ 1.230 de cetăţeni. Actualul primar va fi demis dacă cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate vor fi pentru demitere. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform USR Braşov, edilul în funcţie a făcut demersuri pentru a bloca referendumul care îl vizează. Astfel, primarul Popa Zachiu a atacat în instanţă ordinul prefectului de constituire a Comisiei de organizare a referendumului şi a făcut şi recurs împotriva hotărârii Tribunalului Braşov, care nu îi dădea câştig de cauză. Recursul a fost, de asemenea, respins în data de 16 iunie, hotărârea rămânând definitivă.

Consilierii judeţeni ai USR Braşov anunţă încă de sâmbătă că vor supraveghea până la final procesul de votare în cadrul referendumului. „Nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, au transmis sâmbătă, cei opt consilieri judeţeni USR din Braşov.

Într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, edilul Zachiu Popa acuza că „un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei”, cerându-le locuitorilor că nu se prezinte la referendum.

UPDATE Prezenţa la urne:

Publicitate

La ora 9.30 dintre cei 4.83 de locuitori înscrişi pe listele de votare, 122 şi-au exprimat opţiunea de vot-

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes