Connect with us
Publicitate

Economic

A fost reglementat bacşişul în România. Va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei. Clientul va scrie pe nota de plată suma oferită ospătarului

Publicat

pe

Publicitate

Deputații au aprobat, marți, legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal. Bacșișul va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului. Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform unui amendament operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Publicitate

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Legea va merge spre promulgare către Preşedintele României

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Radu

    13 decembrie, 2022 at 2:52 pm

    La biserica sau spitale când se impoziteaza șpagă și banii fara bon fiscal ,doar Horeca va doare capul??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes