Connect with us
Publicitate

Social

A fost cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor meteo. Specialiștii spun că ultimele trei luni au fost fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Pământ

Publicat

pe

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost de departe cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023, scrie agerpres.ro.

Publicitate

Meteorologii au estimat că august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai călduroasă decât media temperaturilor din era preindustrială. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

„Planeta noastră tocmai a îndurat un anotimp de fierbere – cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor. Dezintegrarea climei a început”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat.

Valurile de căldură, devenite tot mai intense şi mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, creează „o poţiune diabolică” de poluanţi care ameninţă omenirea şi toate vieţuitoarele, a avertizat ONU.

Publicitate

Dacă norii de fum provocaţi de incendiile de pădure care au asfixiat Atena şi New York în această vară reprezintă partea cea mai vizibilă a poluării atmosferice provocate de valurile de căldură, acestea din urmă declanşează şi o serie de procese chimice mai „ascunse” şi mai periculoase pentru sănătate.

„Valurile de căldură deteriorează calitatea aerului, cu repercusiuni asupra sănătăţii umane, ecosistemelor, agriculturii şi chiar a vieţii noastre cotidiene”, a subliniat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, cu ocazia publicării Buletinului despre calitatea aerului şi a climei.

Un studiu realizat recent de Institutul de politică energetică din cadrul Universităţii Chicago (EPIC) a descoperit că poluarea cu particule fine – emise de vehicule motorizate, industrie şi incendii de vegetaţie – reprezintă cea mai mare ameninţare externă pentru sănătatea publică globală.

Schimbările climatice şi degradarea calităţii aerului „merg mână în mână şi trebuie combătute împreună pentru a întrerupe acest cerc vicios, a declarat directorul OMM, subliniind că deşi Buletinul vizează date din 2022, ceea ce vedem în 2023 reprezintă ceva încă şi mai extrem.

Schimbările climatice cresc frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, iar această tendinţă ar trebui să continue să se manifeste şi în viitor. Există un consens ştiinţific tot mai important, potrivit căruia valurile de căldură vor creşte riscul şi gravitatea incendiilor de vegetaţie, a subliniat OMM.

Publicitate

„Valurile de căldură şi incendiile de pădure sunt strâns legate între ele. Fumul generat de incendiile de pădure conţin o poluare diabolică de elemente chimice, afectând nu doar calitatea aerului şi sănătatea, ci vătămând totodată plantele, ecosistemele şi culturile agricole – şi generează mai multe emisii de carbon şi, deci, mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă”, a declarat Lorenzo Labrador, directorul reţelei de monitorizare a atmosferei şi autor al noului Buletin.

Deşi schimbările climatice şi poluanţii atmosferici, cum ar fi ozonul, compuşii organici volatili şi aerosolii, se înscriu în durate foarte diferite, cei doi factori sunt totuşi legaţi între ei.

„Calitatea aerului şi clima sunt interconectate, întrucât compuşii chimici care le afectează sunt legaţi între ei, pentru că substanţele responsabile pentru schimbările climatice şi degradarea calităţii aerului sunt adeseori emise de aceleaşi surse şi pentru că schimbările survenite în unul dintre factori determină inevitabil modificări în cadrul celuilalt”, a subliniat OMM.

Referindu-se la 2022, OMM reaminteşte că valul îndelungat de căldură care a lovit Europa a cauzat o creştere a concentraţiilor de particule de ozon în troposferă (stratul atmosferic situat chiar deasupra scoarţei Pământului). Iar concentraţiile au depăşit nivelul recomandat de OMS pentru majoritatea continentului european. În a doua jumătate a lunii august 2022, mase neobişnuit de mari de praf deşertic au fost observate deasupra Mării Mediterane şi Europei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes