Connect with us
Publicitate

Cultural

A fost cea mai bogată femeie din Brașov

Publicat

pe

O figură aparte din istoria Braşovului este fără îndoială Apollonia Hirscher.

Apollonia Hirscher a fost soţia judelui Braşovului Lucas Hirscher (1482-1541). S-a născut la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, şi a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit. A reuşit să strângă o avere mare alături de soţul ei din comerţ. Legenda spune că, deşi Lucas Hircher participa la negocieri şi semna contractele comerciale, Apollonia ar fi fost cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia.

La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare. Nu există date clare despre averea Apolloniei, dar nu degeaba i se spunea cea mai bogată femeie din Braşov. Dacă la început bărbaţii cu care negocia vânzarea de mărfuri o tratau de sus, cu timpul au învăţat că femeia era un comerciant abil, un negociator desăvârşit, care ştia exact până unde să meargă când vine vorba de o vânzare.

„Apollonia Hirscher a făcut parte din Patricianatul Săsesc al vremii şi a fost una dintre cele mai interesante femei din istoria Braşovului. A provenit dintr-o familie bogată, iar în acele vremuri oamenii bogaţi, mai ales saşii care alcătuiau consiliului oraşului aveau mijloacele economice şi politice şi reuşeau să îşi sporească averea. A fost o femeie care şi-a depăsit condiţia, care avea conoştinţe despre comerţ. Faptul că provenea din Sibiu a ajutat-o, deoarece se ştie că saşii de aici erau mai deschişi la tot ce era la nou, iar saşii din Braşov erau mai conservatori. A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Braşovului, iar meritele ei au fost apreciate de comunitate. Acum una dintre străzile oraşului îi poartă numele. Nu se ştie exact ce avere a avut pentru că nu avem un top Forbes al acelor vremuri, dar a fost una dintre cele mai bogate persoane ale oraşului“, explică Stelian Coşuleţ, şeful secţiei de istorie de la Muzeul de Istorie Braşov.

Publicitate

A ridicat o clădire după ce fiica ei a revenit din morţi

Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher a fost o femeie care a ţinut mult la comunitatea în care a trăit şi nu a urmărit, doar să se îmbogăţească. A întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei pentru locuitorii cetăţii. Printre aceste donaţii se numără „Casa Negustorilor“, actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la colţul Pieţei Sfatului şi a străzii Hirscher, care îi poartă numele. Clădirea s-a mai numit în trecut şi Podul Bătuşilor.

Există o legendă care explică de ce Apollonia Hirscher a construit această clădire ajunsă emblematică pentru Braşov. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor.

În perioada medievală aici era principalul loc de întâlnire al breslelelor de meşteşugari, era un fel de piaţă acoperită principală a oraşului.  Clădirea a fost una imensă la cea vreme cu o lungime de 67 de metri şi arcade înalte, astfel că în curtea interioară puteau intra negustorii cu tot cu căruţa. După moartea Apolloniei Hirscher casa a rămas a oraşului şi a fost folosită de negustori.

„Casa Negustorilor a fost terminată în 1545 şi este o clădire reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii renascentiste. Se spune că Apollonia Hirscher a cosntruit-o în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată moartă câteva zile, s-a trezit din moarte clinică. Clădirea a fost construită pentru comunitate, Apollonia Hirscher nu a locuit acolo. Clădirea a fost făcută după un model Italian şi permitea intrarea căruţelor cu mărfuri, care apoi erau descărcate în interior. Practic tot ce avea nevoie o comunitate în materie de mărfuri se găsea la Casa Negustorilor. Braşovul a fost un mare centru comercial şi aici au existat aproximativ 50 de bresle“, a mai spus Stelian Coşuleţ.

În timpul comunismului aici a funcţionat celebrul restaurant Cerbul Carpatin. Acum în Casa Negustorilor, declarată monument istoric, funcţionează galerii comerciale, o cafenea şi un restaurant.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes