Connect with us
Publicitate

Economic

70% din gojiile sădite în România provin din pepiniera unui brașovean. După ce fructul a devenit popular în rândul fermierilor din România, aceștia s-au asociat și vizează construcția unei fabrici de prelucrare

Publicitate

Publicat

pe

Cultura de goji, fruct de pădure de culoare ro­şiatică originar din Asia – China fiind principala ţară unde se cultivă pentru consum – a devenit ten­tantă pentru mulţi fermieri români, numărul total al producătorilor trecând pragul de 1.000, spune Adrian Nicolae, producătorul de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani în piaţă, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

„Fructele de goji, adunate din toată ţara în Centrul naţional de colectare a fructelor goji, sunt vân­dute în supermarketurile Mega Image şi Carrefour din Bucureşti. Însă, problema noastră este că trece clientul pe lângă ele, pentru că nu le cunoaşte şi nu este informat că se produc fructe de goji în România. Vom investi într-o campanie de con­ştien­tizare, astfel încât în 2-3 ani lumea să caute şi să cumpere fructe goji româneşti“, afirmă Adrian Nicolae.

Fructele sunt colectate de la producători din toată România, condiţia fiind ca plantaţia să fie certificată, iar foarte mulţi producători sunt din zona Moldovei, adaugă antreprenorul. Acesta menţionează că anul trecut, prin Centrul naţional de colectare a fructelor goji au fost comercializate 3 tone de fructe proaspete de la 10-15 producători în magazinele reţelei Mega Image. În Carrefour, produsele au ajuns abia în 2021. „Ne aşteptăm să crească cantitatea de fructe şi să mergem şi în alte oraşe şi în alte reţele de magazine.“

Adrian Nicolae, de profesie economist, deţine o afacere integrată cu fructe goji – pepinieră şi plantaţie – din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. În 2019, el a investit aproximativ 100.000 de euro în cea de-a doua plantaţie-pepinieră de goji, situată în localitatea Codlea, din acelaşi judeţ. Plantaţia se întinde pe 2,5 hectare, iar pepiniera se întinde pe 1,2 hectare.

Publicitate

Compania Nirom Trade SRL, care deţine brandul Goji Bio Braşov, oferă material săditor şi consultanţă pentru agricultorii la început de drum, care vor să înfiinţeze o astfel de cultură, iar Adrian Nicolae spune că circa 600-700 de culturi au fost înfiinţate cu material săditor din pepiniera sa, aceasta fiind şi una dintre cele mai mari din ţară.

„În decembrie, am înfiinţat Asociaţia Naţională a Producătorilor de Goji din România (ANPG). Este un plus pentru toţi cultivatorii de goji, pentru că vom avea o putere de reprezentare mai mare. (…) În România sunt peste 1.000 de producători de goji şi până la finalul acestui an sper ca 100 dintre ei să facă parte din ANPG“, a precizat iniţiatorul acestei forme asociative.

Goji există în două varietăţi, goji destinat consumului şi goji folosit în industria farmaceutică.

În România, Goji Bio Braşov a omologat primul soi de goji românesc, certificat bio şi urmează ca în acest an să fie omologat şi ce de-al doilea soi, care este mai amărui şi mai productiv, spun reprezentanţii companiei.

„Următorul pas este să facem o fabrică de prelucrare a fructelor goji“, a mai spus Adrian Nicolae.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes