Connect with us
Publicitate

Cultural

57 de artiști brașoveni vor expune lucrări în cel mai nou hub de cultură din Braşov, la fosta Bancă săsească din centrul oraşului

Publicat

pe

Publicitate

Banca de cultură Apollonia (fosta Bancă săsească) devine, din 16 decembrie, cel mai mare centru cultural din Brașov. Pentru a marca deschiderea imobilului recent renovat, Primăria Brașov, în parteneriat cu Filarmonica, organizează, în cadrul evenimentului ,,Magia iernii la Brașov”, în perioada 16 decembrie – 15 ianuarie, o serie de evenimente culturale pentru brașoveni și pentru cei care ne vizitează orașul.

„De vineri, Brașovul devine mult mai bogat cultural, odată cu deschiderea, pe 16 decembrie 2022, a celui mai mare hub, Banca de cultură Apollonia. Acest centru, amenajat în imobilul recent renovat al fostei bănci săsești, își propune să devină spațiul în care artiștii locali, naționali și internaționali să își găsească un loc de exprimare, dar și de întâlnire. Ne îndeplinim astfel promisiunea de a susține arta contemporană și cultura urbană, dar și misiunea de a promova artiștii brașoveni. Tocmai de aceea, acum, la prima expoziție a noii Bănci de cultură, 57 de artiști brașoveni își vor expune lucrările, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște și arta brașoveană contemporană“, a declarat primarul Allen Coliban.

Banca de cultură Apollonia va găzdui expoziții de artă, serate muzicale, concerte, un spațiu dedicat artiștilor locali contemporani, momente artistice oferite de actori, seri literare, spectacole de teatru pentru adulți și copii, ateliere de artă și creative și va fi suportul unui spectacol de video mapping, în cadrul evenimentului ,,Magia iernii la Brașov”.

Pentru a marca importanța acestui centru pentru dezvoltarea culturii brașovene, un spațiu aparte este dedicat promovării artiștilor contemporani din orașul nostru. În perioada 23 noiembrie – 4 decembrie, 70 de artiști brașoveni au prezentat unui juriu, format din specialiști, lucrările pe care vor să le prezinte vizitatorilor. Cei trei membrii ai juriului au selectat 68 de lucrări realizate de 57 de artiști, dintre care 12 vor fi expuse permanent, iar 56 vor fi expuse prin rotație.

Publicitate

Juriul a fost format din: Ioana Ciocan, CEO Art Safari; Mihai Zgondoiu – artist, curator, manager cultural independent, Lect. Univ. Dr. UVT Arte; Radu Popica, expert în artă plastică românească modernă (sec. XIX-XX), doctor în istorie, autor al mai multor studii despre istoria artei brașovene și expert în artă modernă românească acreditat de Ministerul Culturii.

Participarea la toate evenimente desfășurate de Banca de Cultură Apollonia este gratuită. La sfârșitul acestei săptămâni, vizitatorii se pot bucura de concerte, vernisaje, un atelier de caligrafie și un spectacol de video mapping.

Fosta Bancă Săsească este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraș, ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat și Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a orașului.

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului (fostul restaurant Cerbul Carpatin, n.n.), a fost realizată exclusiv din fondurile ei.

În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea noii Bănci Săsești au fost puse renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher.

Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.

Spațiul, părăsit în ultimii 20 de ani, a fost renovat, iar Primăria Municipiului Brașov și-a propus să introducă această clădire în circuitul cultural național și internațional.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes