Connect with us
Publicitate

Social

48 de urși trăiesc în pădurile din jurul Râșnovului. Specialiștii spun că habitatul este potrivit pentru cel mult 10 exemplare. Autoritățile caută soluții pentru a rezolva problema sălbăticiunilor care ajung în oraș

Publicat

pe

Pădurile din jurul stațiunii Râșnov sunt suprapopulate de urși. Asta spun specialiștii Ocolului Silvic care au făcut o evaluare și au descoperit că habitatul animalelor sălbatice a devenit tot mai neîncăpător. În Fondul Cinegetic 26 Râșnov trăiesc 48 de exemplare, în condițiile în care arealul este potrivit pentru cel mult 10 urși. Autoritățile spun că din această cauză se produc periodic interacțiuni om – urs.

Publicitate

„Urșii sunt o specie teritorială și exemplarele mari le alungă pe cele mici în afara habitatului. Datorită acestui fapt urșii mici, fără teritoriu de vânătoare, sunt obligați să-și caute mâncare în pubelele de la marginea pădurii”, spun reprezentanții Primăriei Râșnov.

Tot ce pot să facă autoritățile este să alunge sălbăticiunile atunci când coboară în oraș pentru că misiunile de capturare și relocare sunt tot mai dificil de realizat. Această măsură s-a dovedit ineficientă atunci când un exemplar relocat s-a întors în oraș.

„Până în prezent nu s-a acordat cotă de vânătoare la urși. Ministerul Mediului a emis Ordinul MMAP nr. 1630/09.06.2023 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este admisă, pentru perioada iunie 2023 – 14 mai 2024 dar Comisia Monumentelor Naturii din Academia Română nu le-a avizat. În prezent, în discuție este un alt Ordin de ministru cu cote mai mici de vânătoare, dar încă nu a parcurs întreaga procedură de avizare și aprobare. În prezent se aplică prevederile OUG 81/2021 prin care se execută goane de împingere, respective relocarea urșilor din intravilan”, au mai spus autoritățile locale.

Publicitate

De curând, în pădurea de lângă policlinica din oraș a fost montat un gard electric pentru a ține la distanță urșii care obișnuiau să intre în curtea unității medicale unde căutau hrană în containerele de gunoi.

Recomandările Ocolului Silvic Râșnov, pentru evitarea conflictului om – urs:

  • Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea.
  • Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care pot constitui hrană pentru urși.
  • În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede.
  • În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi.
  • Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare.
  • Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii.
  • În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes