Connect with us
Publicitate

Entertainment

43 de mașini și motociclete de epocă vor defila pe covorul roșu din fața Castelului Peleș la Concursul de Eleganță Sinaia. Evenimentul va avea loc în acest weekend

Publicat

pe

După o pauză de trei ani, cel mai important eveniment dedicat autovehiculelor de epocă revine la castelul Peleş. În perioada 23 – 25 iunie are loc Concursul de Eleganță Sinaia 2023. Acesta este cel mai important eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat autovehiculelor de epocă, anunță economica.net.

De la Dacia Lăstun până la Lamborghini Miura, 43 de automobile şi motociclete de epocă vor fi prezentate pe covorul roşu și pe aleile de la castelul Peleş. Evenimentul aduce participanţi din România, dar şi un număr-record de participanţi din afara ţării – din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Polonia şi Marea Britanie – unii dintre aceştia anunţându-şi deja intenţia să parcurgă şi mai bine de 1.000 km pe roţi până la eveniment cu automobile foarte valoroase.

În lumea concursurilor de eleganţă moderne, Concursul de Eleganţă Sinaia își propune să aducă în prim-plan nu doar automobile valoroase, ci și pasiunea şi poveștile pasionaților. Un automobil devine valoros nu doar prin prețul de achiziție, ci şi atunci când în spate există o poveste frumoasă sau încăpățânarea și pasiunea cu care proprietarii au restaurat, uneori în zeci de ani, venerabile vedete ale șoselelor. De aceea, la Sinaia pot străluci în egală măsură automobile interbelice de lux sau automobile autohtone care ţin în viaţă istoria automobilului românesc.

Concursul de Eleganţă Sinaia este organizat cu sprijinul primăriei oraşului Sinaia şi a muzeului naţional Peleş într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Castelul a găzduit două ediţii clasice ale Concursului de Eleganţă, în 1934 şi 1935, și încă mai păstrează urmele garajelor regale. Relansat în 2011, evenimentul a ajuns la a 10-a ediţie modernă exact în anul în care principalul organizator, Retromobil Club România, aniversează 25 de ani de la înființare.

Publicitate

Ediția din acest an are în prim-plan și alte aniversări importante. Doi producători mondiali emblematici – Porsche şi BMW – au motive de sărbătoare în acest an. Împlinirea a 75 de ani de istorie Porsche este marcată de prezenţa unui automobil Porsche 356 pre-A, adus din Germania de la muzeul mărcii, dar şi de o grupă specială în concurs dedicată acestui eveniment.

Totodată, BMW aniversează 90 de ani de grilă dublă – unul dintre cele mai recognoscibile repere de design din lumea automobilului, cu o grupă dedicată, în timp ce o mică expoziţie marchează centenarul BMW Motorrad. În prim-plan va fi şi aniversarea a 100 de ani de la crearea cursei de 24 de ore de la Le Mans, precum şi 175 de ani de la naşterea lui Giovanni Battista Pirelli, un pionier al industriei anvelopelor.

După ce, la ultima ediţie, evenimentul a oferit o perspectivă a viitorului cu echipa „Blue Streamline” de Formula Student ca invitată specială, ediţia din acest an are o altă prezenţă sportivă inedită: Mini Electric Racing – primul Mini Electric de competiţie din istorie şi una dintre primele maşini de curse din lume construită pe baza unui automobil electric de serie, un proiect românesc pregătit de atelierul Engage Engineering.

Concursul de Eleganţă Sinaia îşi demonstrează relevanţa şi prin prezenţa unor personalităţi importante din lumea automobilului. În acest an, juriul este alcătuit din şase invitaţi, cinci dintre aceştia venind din afara ţării. Poate cei mai cunoscuţi sunt Mario Theissen, fostul preşedinte BMW Motorsport în era participărilor BMW în Formula 1 cu colaborări cu echipele Willliams şi Sauber, dar şi Gautam Sen, vicepreşedinte FIVA, istoric auto şi reputat autor.

În a doua zi, Sinaia va găzdui, în premieră, cel mai important simpozion de restaurări de automobile, organizat sub patronajul FIVA. Evenimentul aduce opt invitaţi internaţionali care vor susţine prezentări despre marea provocare din lumea restaurării – echilibrul fragil între conservare şi reconstrucţie, dintre patină şi funcţionalitate.

Printre invitaţi sunt nume precum Adolfo Orsi, istoric auto şi o prezenţă importantă la automobile de epocă de marcă precum Villa d’Este şi Pebble Beach, reprezentantul familiei care a deţinut multă vreme marca Maserati şi a influenţat imaginea automobilelor sport din Italia; Sam Hancock din Marea Britanie, fost pilot de curse în anduranţă, cu o experienţă valoroasă la cursa 24h de la Le Mans, consultant de achiziţii de automobile de epocă şi privilegiat pilot cu automobile de legendă precum Ferarri 250 GTO; Laura Kukuk, inginer auto şi restaurator cu o experienţă deosebit de valoroasă, membru în juriu la Villa d’Este sau Pebble Beach.

Programul evenimentului din acest an începe vineri, 23 iunie, când mașinile vor sosi la Sinaia și vor fi expuse în ghradinile palatului Peleș. Ulterior, pe 24 iunie, are loc atât deschiderea oficială a evenimentului cât și prezentarea mașinilor, parada acestora prin oraș și festivitatea de premiere. Iar pe 25 mai este organizat simpozionul de restaurări FIVA.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes