Connect with us
Publicitate

Economic

4 zile la serviciu și 3 zile libere. Proiectul pentru modificarea programului de muncă a ajuns la Camera Deputaților

Publicat

pe

Publicitate

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care ar introduce săptămâna de lucru de 4 zile, 10 ore pe zi, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile. Liderul senatorilor PNL, inițiatorul principal al proiectului, a explicat că legea nu ar fi imperativă, nu s-ar aplica în domeniul serviciilor publice decât dacă se poate asigura continuitatea și că totul va depinde de înțelegerea dintre angajator și angajat, anunță psnews.ro.

„E la Camera Deputaților, cameră decizională, încă nu s-a luat o decizie, este un proiect care funcționează în anumite țări ale Uniunii Europene și care rezolvă foarte multe probleme în foarte multe industrii. Nu se aplică în zona de servicii publice, dar pornește pe principiul disponibilității. Dacă eu, angajator, apreciez că angajatul meu poate să își presteze activitatea pentru care eu îl plătesc în 4 zile, câte 10 ore, pot să ajung la varianta asta: muncește câte 10 ore timp de 4 zile și are 3 zile libere. Avantajele sunt legate de faptul că omul este motivat, are o perioadă de 3 zile libere, o perioada în care, de foarte multe ori, nu face altceva decât să plece, să se distreze. Când am spus 4 zile, nu m-am referit la luni- marți- miercuri- joi, poate fi, de exemplu, marți-miercuri-joi-vineri, o înțelegere contractuală între angajat și angajator. E o problemă stric contractuală, unde se poate se poate, unde nu, nu”, a declarat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, citat de aceeași sursă.

Proiectul a fost înregistrat în martie anul trecut și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Este semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR. Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Publicitate

Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.

Inițiatorii afirmă că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, mai arată expunerea de motive.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes