Connect with us
Publicitate

Social

35 de ani de la sacrificiul suprem al lui Liviu Corneliu Babeș, cel care şi-a dat foc în Poiana Braşov în semn de protest față de politica regimului comunist. Primăria a dezvelit un monument în memoria lui

Publicat

pe

Publicitate

Ieri, Brașovul marchează unul dintre cele mai importante momente de luptă împotriva regimului comunist: 35 de ani de la unul dintre cele mai curajoase și triste momente din lupta împotriva regimului dictatorial dinainte de 1989, protestul eroului martir Liviu Corneliu Babeș. El și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în fața câtorva sute de turiști români și străini, după ce, înainte de a se autoincendia, a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov”.

În memoria eroului brașovean, municipalitatea a dezvelit, în prezența soției eroului martir, doamna Etelka Babeș, un monument care reprezintă zborul lui Icar. Statuia este o replică, la scară mai mare, a unei opere a artistului, Icar, aceasta fiind aleasă de municipalitate pentru că este cea mai bună reprezentare a năzuinței de libertate a eroului Liviu Corneliu Babeș și a speranței unui nou început.

Statuia a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Brașov, pentru ca brașovenii și turiștii care ajung în stațiune să îi poată aduce un gând de mulțumire și de recunoștință celui care a ales să se sacrifice pentru ca românii să fie liberi.

Cine a fost Liviu – Corneliu Babeș?

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

„Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.

Publicitate

În 2 martie 1989, seara, Liviu Corneliu Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.

În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Corneliu Babeș, prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, preluat apoi și de prestigiosul „The Sunday Times“.

În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes