Connect with us
Publicitate

Eveniment

2.500 de constructori, inclusiv din Braşov, protestează în fața Guvernului

Publicat

pe

Protestatari sunt din toate județele țării, inclusiv din Mureș, Brașov, Harghita și Covasna. Aceștia sunt nemulțumiți de intenția guvernanților de a elimina facilitățile fiscale care există în sectorul construcțiilor, dar și în alte sectoare ale economiei, care vor duce la creșterea cheltuielilor pentru angajatori și scăderea salariilor pentru angajați.

Publicitate

Aceste facilități ar fi trebuit să fie eliminate gradual, în termen de 3 ani, așa cum și-a asumat Guvernul prin PNRR, și nu peste noapte, spun sindicaliștii. Deja angajatorii au cheltuieli foarte mari și au început să renunțe la contractele publice, iar în cazul în care vor fi eliminate stimulentele fiscale, instabilitatea se va accentua, mai spun aceștia, transmite radiomures.ro.

Protestul de astăzi, programat între orele 9,00 și 13,00, este un avertisment pentru Guvern, precizează secretarul Federației Generale a Sindicatelor ”Familia”, Gabriela Sterian: „În mod, normal, calendarul așa cum a fost asumat de Guvern, trebuia să includă eliminare graduală a facilităților fiscale între 2025 și 2028 și, practic, peste noapte, fără un plan de implementare, fără un plan de impact, a apărut această intenție a Guvernului de a le elimina. Această ieșire în stradă este o atenționare pentru guvernanți de a renunța la această idee nebunească. Sunt protestatari din absolut toate județele țării, atât din zona de construcții cât și din industria prelucrătoare, drumuri, poduri, avem lângă noi patronat, Casa Socială a Constructorilor, Blocul Național Sindical, producătorii de tâmplărie și termoizolații…”

Potrivit calculelor efectuate de sindicatele din domeniu, salariul minim net acordat lucrătorilor din firmele de construcții ar scădea cu 780 de lei dacă Guvernul elimină facilitățile fiscale în vigoare pentru acești angajați.

Publicitate

La această dată, guvernanții analizează introducerea unor măsuri pentru diminuarea deficitului financiar, printre care și eliminarea facilităților acordate în domeniul construcțiilor privind plata asigurărilor de sănătate, a impozitului și a unei contribuții asiguratorii.

Prin ordonanță de Urgență, salariul minim din domeniul construcțiilor este de 4.000 de lei brut cu scutirile fiscale specifice domeniului până în 2028.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes