Connect with us
Publicitate

Turism

16 localități din România vor fi relansate pe harta turismului, prin PNRR. Printre ele și comuna Prejmer, din județul Brașov

Publicat

pe

În România există sate și comune de o frumusețe rară, dar care nu reușesc să atragă turiști fie din lipsa de interes a autorităților, fie din lipsă de bani pentru promovare. Pentru 16 localități din țară această situație s-ar putea schimba odată cu lansarea unui program guvernamental de restaurare a gospodăriilor tradiționale.

Publicitate

Pe această listă este inclusă și comuna Prejmer care se laudă cu una dintre cele mai spectaculoase cetăți din România, dar unde multe case au ajuns în paragină pentru că proprietarii nu au bani ca să investească în reabilitarea lor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat ordinul privind aprobarea listei obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale, în vederea promovării acestora. În total, 150 de imobile vor fi reabilitate, iar valoarea proiectului se ridică la 9 milioane de euro, anunță pressone.ro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro.

Au fost selectate, în prima etapă următoarele localități:

Publicitate
  • comunele Rimetea și Roșia Montană (Județul Alba)
  • comuna Prejmer (județul Brașov)
  • comuna Izvorul Crișului (județul Cluj)
  • comuna Ozun (județul Covasna)
  • comunele Atid și Ciucsângeorgiu (județul Harghita)
  • comunele Leleșe și Bunilă (județul Hunedoara)
  • comuna Saschiz (județul Mureș)
  • comunele Biertan și Arpașu de Jos (județul Sibiu)
  • comunele Ciocănești și Brodina (județul Suceava)
  • comunele Cerna și Peceneaga (județul Tulcea)

Cele mai multe din aceste localități sunt deja cunoscute și sunt o destinație de excursie pentru mulți dintre români, dar și pentru străinii care caută autenticul, într-un peisaj de altfel pestriț, cum e ruralul românesc.

Odată încheiate listele cu aprobarea MIPE, primăriile beneficiare urmează să organizeze licitații de lucrări, sub supervizarea unei comisii județene din care fac parte arhitectul-șef și reprezentanți locali ai muzeelor etnografice și direcțiilor de cultură. Finanțarea se acordă pentru 8 gospodării în fiecare localitate selectată și este în valoare nerambursabilă de 60.000 de euro. Proprietarul se obligă să nu intervină asupra construcției reabilitate în următorii 10 ani și să nu desfășoare activități economice în incintă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes