Connect with us
Publicitate

Administrație

1,4 miliarde de euro va costa modernizarea căii ferate dintre Predeal și Brașov. Proiectul va fi realizat cu finanțare de la Uniunea Europeană

Publicat

pe

Publicitate

Vești bune pentru românii care circulă cu trenul, în special între stațiile Brașov și Predeal. Autoritățile au anunțat că tronsonul de cale ferată dintre cele două orașe va fi modernizat, iar lucrările vor costa în jur de 1,4 miliarde de euro, scriu jurnaliștii economedia.ro.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că modernizarea liniei de tren Predeal-Brașov se va face cu finanțare europeană prin Programul Operațional Transport 2021-2027 și a prezentat ce proiecte rutiere și feroviare (CFR+metrou) vor decontare parțială prin POT. Tronsonul Predeal-Brașov este singurul rămas nemodernizat pe ruta Brașov-București-Constanța, traseu pe care trenurile InterCity „Tomis Expres” îl parcurg în patru ore și jumătate.

Pe de altă parte, Compania CFR infrastructură a prelungit cu 10 luni contractul semnat cu Egis pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Astfel, documentația tehnică necesară licitației pentru proiectare și execuție va fi predată în 7 iunie 2023, potrivit raportului oficial CFR infrastructură. Ultima variantă de traseu prevedea un tunel cu o lungime de 7 kilometri. Tunelurile dintre Predeal și Brașov au fost construite în urmă cu aproape un secol și jumătate ( 1876-1878), iar trenurile ating o viteză maximă de 50 km/h., declivitatea fiind de 25 ‰.

„Contract SF in derulare. Prelungire cu 10 luni a duratei de implementare, cf act adițional. Ca urmare a deciziei Comisiei Europene privind soluția aleasă pentru un tunel de aprox. 7 km proiectat la parametri compatibili cu o linie de mare viteză viitoare” – raport oficial CFR Infrastructura.

Publicitate

Prin POT 2021-2027 va fi finanțată și modernizarea secțiunii Craiova-Caransebeș cu Tunelul Balota, contract de peste 2 miliarde Euro.

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Transport, cu o alocare de 9,6 miliarde euro, din care 4,6 miliarde euro finanțare din partea Uniunii Europene. Indicatorii ce vor fi realizați prin Programul Transport includ peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră, 150 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate și 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate”, au spus reprezentanții MIPE.

Printre proiectele strategice pe care Programul Transport le aduce se numără autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov, Autostrada Transilvania, autostrada Pașcani-Suceava–Siret, magistralele de metrou M2 și M5, coridoarele de cale ferată Craiova – Dr.Tr. Severin–Caransebeș și Craiova-București.

1. Feroviar. Proiecte fazate

  • Radna – Gurasada – Simeria- 1,888 miliarde euro

2. Proiecte noi de investiții:

Proiecte prioritare pentru finalizarea coridoarelor:

  • Craiova – Dr. Tr. Severin – Caransebeș – 2,110 miliarde euro
  • Craiova-București ‑1,254 miliarde euro
  • Predeal – Brașov – 1,400 miliarde euro;

Alte proiecte noi

  • Teiuș – Câmpia Turzii – 306 milioane euro
  • Complexul feroviar Port Constanța – Palas – 246 milioane euro
  • Pașcani – Iași – Ungheni – 388 milioane euro
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes