Connect with us
Publicitate

Eveniment

13 urși din Covasna sunt condamnați la moarte. Ministerul Mediului a dat derogare pentru împușcarea exemplarelor care fac probleme în județ

Publicat

pe

În căutare de hrană, tot mai mulți urși coboară din păduri și ajung în zonele locuite de oameni, iar de multe ori animalele ajung să producă și pagube materiale însemnate. Localnicii din județul Covasna spun că sunt terorizați de prezența tot mai deasă a sălbăticiunilor, iar autoritățile au cerut Guvernului măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.

Publicitate

Soluția găsită de Ministerul Mediului a fost aprobarea pentru împușcarea a 13 urși care ar crea pagube în mai multe localități din Brașov. Doi dintre ei au fost deja recoltați, a anunțat directorul Agenției Județene de Protecție a Mediului Covasna. Oficialul spune că în ultimi ani urșii s-au înmulțit peste măsură și estimează că populația este de aproximativ 1.800 de exemplare în tot județul Covasna

„Odată cu venirea primăverii, urşii au început să-şi reia activitatea şi au început să apară şi primele pagube, zonele vizate fiind Băţani, Baraolt, Turia şi Cernat unde la 2-3 zile avem cel puţin o pagubă. Este pus în aplicare Ordinul 723 din 2022, prin care fiecare UAT a primit spre împuşcare urşii problemă. Judeţul Covasna a primit 13 urşi pe 11 UAT-uri. Primăvara aceasta s-au dat autorizaţiile de împuşcare şi deja s-au şi extras 2 exemplare problemă. Acum se face o evaluare pe fondurile cinegetice şi vom vedea la începutul lunii iunie cum stăm cu populaţia de urşi. În urmă cu un an se estima că avem circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna. Foarte mult. Şi 1.600, şi 1.400 e mult, iar numărul creştere de la an la an. Şi anul acesta au fost observate ursoaice cu doi pui, preponderent doi urşi în ultima perioadă, deci sigur va creşte”, a declarat Gheorghe Neagu, directorul APM Covasna, citat de covasnamedia.ro.

Astăzi, inspectorii APM Covasna au anunțat că vor merge la Arcuș pentru a evalua pagubele provocate de un urs la o fermă din localitate.

Publicitate

„Avem o pagubă la Arcuş, unde ursul a spart folia la porumbul însilozat şi a făcut o pagubă destul de mare. Vom merge acolo, pentru că încă este în vigoare OUG 81 prin care se poate împuşca în intravilanul localităţii ursul care face probleme, iar comisia formată din primar, gestionarul fondului de vânătoare şi medicul veterinar poate să extragă aceşti urşi problemă. Deci, acolo unde sunt probleme mari şi intravilanul localităţii este călcat de urs se poate aplica OUG 81”, a mai spus Gheorghe Neagu, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes