Connect with us
Publicitate

Sport

108 ani de la naşterea lui Silviu Ploeşteanu. Marele antrenor încă trăieşte prin inimile „stegarilor”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Astăzi, 28 ianuarie 2021, se împlinesc 108 ani de la nașterea marelui Silviu Ploeșteanu, Sir Alex Ferguson de România, aşa cum îl ştiu suporterii Steagului.

În 1948, Silviu Ploeşteanu a preluat ca antrenor comanda echipei Steagul Roşu Braşov unde a stat 20 de ani, devenind astfel cel mai longeviv antrenor al unei echipe româneşti.

A promovat succesiv cu echipa Braşovului din Campionatul Regional până în pizia A, unde în sezonul 59-60, stegarii au terminat pe locul doi, cea mai bună clasare din istoria echipei în prima ligă. Silviu Ploeşteanu este antrenorul care a adus Cupa Balcanică la Braşov, în 1961, primul trofeu internaţional cucerit de o echipă de club din România.

Silviu Ploeşteanu este de departe cel mai mare antrenor din istoria Steagului, club care îşi identifică perioada sa de glorie de la sfârşitul anilor ’50 şi începutul anilor ’60 cu numele lui.

Silviu Ploeşteanu a fost unul dintre marii atacanţi ai fotbalului românesc, a activat la echipe de mare tradiţie din perioada interbelică, precum U.D. Reşiţa (1930-1932), Universitatea Cluj(1932-1937) şi Venus Bucureşti(1937-1946).

Publicitate

În palmaresul de jucător are un titlu de campion obţinut în 1931 cu Reşiţa, o finală de campionat naţional în anul următor pierdută contra Venusului, dar şi 3 titluri de campion cucerite cu „Negrii din Splai”(porecla echipei Venus) în anii 1937, 1939 şi 1940.

În campionatul românesc Silviu Ploeşteanu a jucat 169 de meciuri şi a marcat 46 de goluri. La echipa naţională a României a fost selecţionat de 11 ori şi a reuşit să înscrie un gol.

După finalul celui de-al Doilea Război Mondial Silviu Ploeşteanu şi-a pus ghetele în cui şi s-a dedicat meseriei de antrenor, meserie în care a dovedit un talent remarcabil, impunându-se ca unul dintre cei mai buni antrenori români din istorie.

În 1948 a preluat comanda Steagului Roşu din Braşov. La poalele Tâmpei, Silviu Ploeşteanu, a petrecut 20 de ani ca antrenor al echipei, ridicându-i pe „stegari” din Campionatul Regional până pe podiumul piziei A.

Publicitate

În 1950 are loc promovarea în Dizivia B, în 1957 în pizia în A, pentru ca în sezonul 1959-1960 „stegarii” să se lupte pentru adjudecarea primului titlu de campioni din istorie. Din păcate au eşuat în această luptă terminând sezonul pe locul 2 în spatele C.C.A-ului.

Apogeul a fost atins în anul 1961 când Steagul, condus excelent de pe bancă de Silviu Ploeşteanu, a cucerit Cupa Balcanică Intercluburi,. Astfel a devenit prima echipă de club din România care a cucerit un trofeu internaţional.

Datorită performanţelor remarcabile obţinute cu echipa braşoveană, Silviu Ploeşteanu a fost numit şi antrenor la echipa naţională a României, pe care a calificat-o la Jocurile Olimpice de la Tokio din 1964, unde a obţinut un onorabil loc 5.

După aventura japoneză Silviu Ploeşteanu a renunţat la naţională pentru şi s-a dedicat exclusiv Steagului. „Stegarii” reprezentau una dintre cele mai în vogă echipe în acei ani, dar cum tot ce este frumos nu poate dura o eternitate, după alte câteva sezoane bune în campionat şi două semi-finale de Cupa României, a venit sezonul 1967-1968 când Steagul a terminat pe ultima poziţie în campionat şi a retrogradat.

Silviu Ploeşteanu a fost demis imediat, total injust, uitându-se mult prea uşor tot ceea ce el a făcut în trecut pentru acest club. Şocul demiterii a fost mult prea mare, şi la puţin timp după această decizie pripită a conducerii echipei, la 13 aprilie 1969 Silviu Ploeşteanu moare, însă moştenirea pe care acesta a lăsat-o în urma sa, oraşului Braşov şi suporterilor „stegari”, este una ce îl face să intre în legendă.

Astăzi, stadionul din Braşov îi poartă numele, acesta fiind un semn de apreciere pentru toţi cei 20 de ani petrecuţi la echipa pe care, cu multă răbdare şi atenţie, a transformat-o într-una dintre cele mai importante echipe de club din fotbalul românesc.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>