Menu

Sediul Filarmonicii, finalizat până la deschiderea stagiunii (FOTO)

Filarmonica-Brasov

“În stagiunea următoare, care începe din luna septembrie, Filarmonica Braşov va susţine concertele în noua sală. Deşi au fost lucrări foarte ample, mai ales pe partea de consolidare, acum, când încep să se vadă rezultatele, putem spune că Braşovul va avea o sală de concerte aşa cum merită un oraş care şi-a propus să devină capitală culturală europeană în 2021. Mă bucur că, în sfârşit, cea mai veche instituţie de cultură din Braşov va propriul său sediu”, a declarat primarul George Scripcaru, în urma verificării stadiului lucrărilor de reamenajare a fostului Cinematograf Patria, pentru transformarea  acestuia în sală de spectacole  şi sediu administrativ  pentru Filarmonica Gheorghe Dima Braşov.

[nggallery id=19]

Noul obiectiv a fost conceput ca un complex cultural, cu o sală de spectacole având capacitatea de 458 de locuri şi scenă cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi (pe care vor putea evolua 80 de artişti), o sală de audiţii de 53 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţie de film, spaţii expoziţionale şi administrative.

Proiectul a însemnat consolidarea structurii existente, înlocuirea şi refacerea finisajelor şi a instalaţiilor, recompartimentarea, realizarea izolaţiei fonice, eficientizarea termică a clădirii şi alte dotări specifice. De asemenea, au fost executate lucrări pentru extinderea imobilului existent, în prezent clădirea având trei corpuri.

Potrivit proiectului, în corpul A este amenajată sala mare de spectacole, cu un foaier la etaj, în corpul B va fi un foaier pentru orchestră, iar în corpul C vor fi cabinele pentru solişti şi dirijor, precum şi spaţii de depozitare.

În prezent, au fost finalizate în proporţie de 97% lucrările la sala de audiţii, sala de repetiţii, la lift, la scările de accces şi camera pentru centrala termică. A mai rămas de pus covorul din PVC din foaierul mic, de amenajat scena de lemn din sala de audiţii, de montat corpurile de iluminat şi de montat balustradele de la scări.

În foaierul mare (unde au fost holul şi casa de bilete ale fostului cinematograf), lucrările sunt executate în proporţie de 95-96 %. Aici s-au consolidat stâlpii de rezistenţă, a fost montată pardoseala din plăci de calcar, au fost executate zugrăvelile şi urmează a fi montate tapetul de pe stâlpi şi corpurile de iluminat.

Pentru sala mare, lucrările de consolidare au depăşit complexitatea estimată iniţial, însă proiectanţii şi executantul lucrării au depăşit problemele apărute. Termele (grinzile transversale) au fost consolidate cu beton precomprimat şi întărite cu plăci din fibră de carbon, care măreşte cu 50% portabilitatea acestora. Apoi, pe pereţi şi tavan, s-au montat structurile metalice pentru crearea fondului acustic, iar acum instalează plăcile din lemn sau rigips. Pereţii şi tavanul din zona scenei sunt placaţi cu panouri din lemn. Pe porţiunea cuprinsă între scenă şi peretele opus acesteia (cel de la intrarea în sală) se aplică plăci de rigips, iar pe peretele de la intrare se vor monta panouri din lemn.

Designul şi proiectarea pereţilor şi tavanelor, inclusiv a formei plăcilor care le acoperă, au fost făcute după probe de acustică şi măsurători care vor transforma sediul Filarmonicii Braşov în una dintre sălile cu cea mai bună acustică din România. Tot în sala mare, se lucrează în prezent la realizare scenei, care va fi din beton şi va include un sistem de încălzire în pardoseală, apoi se va monta parchetul. După finalizarea lucrărilor în sală, la sfârşitul lunii iunie, se vor aduce proiectoarele şi corpurile de iluminat şi se vor monta fotoliile.

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu! Logare

total event organizare evenimente