Menu

Geografia Brasovului

Geografia Brasovului – Localizare și acces

Municipiul Brașov este reședința județului cu același nume, aflat în centrul țării. Brașovul este localizat în Depresiunea Brașovului, în interiorul curburii carpatine, delimitat de masivele muntoase Postăvaru și Piatra Mare.

Este situat la o altitudine medie de 625 de metri, la 161 km de capitala țării, București. Drumul către Brașov se poate face cu automobilul, autobuzul sau cu trenul. Localități aflate în apropierea Brașovului sunt Sinaia, Bușteni, Predeal, Făgăraș și Sighișoara.

Din punct de vedere al suprafeței, Brașovul s-a dezvoltat continuu, având în prezent o suprafață de peste 300 de km pătrați.

Apele care trec prin Brașov sunt destul de multe, dar sunt râuri de mici dimensiuni: Graft, Valea Tei, Valea Răcădău, Valea Plopilor, Valea Scurtă, Valea Florilor, Gorganu, Râul Timiș și Canalul Timiș.

Flora și fauna din Brașov este definitorie pentru întreaga zonă, cu prezența destul de rară a animalelor sălbatice ca ursul, lupul sau vulpea. Odată cu dezvoltarea orașului apropierea de pădurile din jur a fost tot mai mare și astfel au început să fie raportate prezențe ale urșilor în zonele peri-urbane.

Muntele Tâmpa este declarat rezervație naturală, cu foarte multe specii rare de plante și animale, Brașovul fiind singurul oraș din lume care include o rezervație naturală.

Clima Brașovului este una temperat-continentală, cu temperaturi care variază vara între 22 și 27 grade Celsius și iarna între -18 și -2 grade Celsius. Clima Brașovului este una tipică pentru un oraș aflat în zona de munte, mai umedă și mai răcoroasă decât în alte regiuni ale țării. De aici rezultă și diferența dintre zilele de vară (aproximativ 50) și cele de iarnă (aproximativ 90) din cursul unui an.